Soalselidik VARK dalam Bahasa Melayu

Kaedah pembelajaran terbaik bagi saya

Diterjemahkan oleh Ahbul Zailani Begum Binti Mohamed Ibrahim, Pensyarah Universiti Teknologi MARA Melaka.

Pilih jawapan yang amat menjelaskan kecendorongan anda. Bagi setiap situasi, pilih ayat yang paling sesuai untuk anda. Sekiranya satu pilihan tidak begitu tepat, anda boleh pilih lebih daripada satu. Sila tinggalkan kosong sebarang soalan yang tidak berkaitan.

Imbas kembali pada suatu ketika anda mempelajari sesuatu yang baru. Elak memilih kemahiran fizikal seperti menunggang basikal. Anda mempelajari sungguh baik dengan:
Selain daripada harga, apakah akan paling mempengaruhi keputusan anda untuk membeli sesuatu buku bukan fiksyen yang baru?
Anda ingin mempelajari sesuatu program baru, kemahiran atau permainan melalui komputer. Anda akan:
Anda menggunakan sebuah buku, CD atau laman web bagi mempelajari cara mengambil gambar dengan kamera digital baru anda. Anda mahu:
Anda baru selesai sesuatu pertandingan atau ujian dan ingin mendapat maklumbalas. Corak maklumbalas yang anda ingin merupakan:
Anda sedang memilih makanan di sebuah restoran atau kafe. Anda akan
Anda ingin masak sesuatu yang istimewa untuk keluarga anda. Anda akan
Anda sedang membantu seseorang yang ingin ke lapangan terbang, pusat bandar atau stesen keretapi di Bandar anda. Anda akan:
Anda menghadapi masalah pada lutut anda. Anda lebih suka doktor:
Sekumpulan pelancong ingin mempelajari tentang taman-taman atau hutan simpanan bagi kehidupan liar di kawasan anda. Anda akan:
Anda dikehendaki memberi suatu ucapan penting dalam satu persidangan atau upacara khas. Anda membuat persediaan:
Sebuah laman web yang mempunyai video yang menunjukkan bagaimana untuk membuat graf khas . Terdapat bercakap orang , beberapa senarai dan perkataan yang menerangkan apa yang perlu dilakukan dan beberapa gambar rajah . Anda akan belajar paling dari :
Anda hampir membeli kamera digital atau telefon bimbit. Selain daripada harga, apakah akan mempengaruhi keputusan anda ?
Saya gemar laman web yang ada
Anda suka seorang guru atau penceramah yang menggunakan:
Anda sedang merancang percutian bagi suatu kumpulan. Anda inginkan maklumbalas daripada mereka mengenai rancangan itu. Anda akan