Strategii de învăţare multimodale

Dacă ai preferinţe multiple te afli în grupul majoritar deoarece între 50 şi 70% din populaţie pare să se încadreze în acest grup.

Preferinţele multiple sunt interesante şi variate. De exemplu ai putea avea două preferinţe puternice V şi A sau C şi K, sau s-ar putea să ai trei preferinţe puternice precum VAC sau ACK. Unele persoane nu au nici o preferinţă puternică şi punctajele lor sunt aproximativ egale pentru toate cele patru moduri. De exemplu un student a obţinut punctajele V=9, A=9, C=9 şi K=9. A spus că se adaptează modurilor utilizate sau solicitate. Dacă profesorul a preferat modul scris s-a adaptat acelui mod în răspunsuri şi în învăţare.

Deci preferinţele multiple îţi dau posibilitatea să alegi între două, trei sau patru moduri pe care să le foloseşti în interacţiunea cu ceilalţi. Unele persoane au admis că dacă vor să fie enervante aleg un mod diferit de al persoanei cu care lucrează. De exemplu ar putea cere dovezi scrise într-o dezbatere, ştiind că cealaltă persoană preferă să facă referire doar la informaţie orală. Reacţie pozitivă înseamnă că persoanele cu preferinţe multimodale aleg să îşi alinieze modul persoanelor semnificative din jurul lor.

Dacă ai două preferinţe dominante sau egale citeşte strategiile de învăţare care se aplică celor două preferinţe. Dacă ai trei preferinţe citeşte cele trei liste corespunzătoare şi la fel se procedează şi în cazul celor cu patru preferinţe. Vei avea nevoie să citeşti două, trei sau patru liste cu strategii de învăţare. O informaţie interesantă pe care ne-au dat-o persoanele cu preferinţe multimodale este că au nevoie să folosească mai mult decât o singură strategie pentru a învăţa şi comunica. Se simt nesiguri cu o singură strategie. În acelaşi timp, cei cu o singură preferinţă adesea ajung la înţelegere folosind strategiile care se potrivesc cu preferinţa lor unică.

Am observat câteva diferenţe între cei care sunt multimodali, mai ales între cei care au ales mai puţin de 20 de variante şi cei care au ales mai mult de 20 de variante. Dacă ai ales mai puţin de 20 de variante de răspuns din chestionar s-ar putea să preferi să-ţi consideri scorul cel mai ridicat ca preferinţă principală – aproape ca o preferinţă unică. Eşti probabil mult mai decis decât cei care au ales mai mult de 20 de variante de răspuns.